بارکد ۲D مربع پیکسلی است که نشاندهنده دادههایی مانند یک URL وب سایت، اطلاعات تماس، مشخصات کالایی خاص و یا تمامی موارد ذکر شده میباشد؛ که در گوشیهای هوشمند، قابلیت ذخیرهسازی در اطلاعات تماس شخصی که بارکد را میخواند دارد. روش متداول این است که کاربر با اسکن نمودن بارکد دوبعدی به وسیله گوشی هوشمند خود و با استفاده از برنامههایی که دردسترس همگان قرار دارند مانند RedLaser یا ScanLife این اطلاعات را برای خود ترجمه میکند. این بارکدهای دو بعدی زمانی مفید و کاربردی هستند که کاربر نیاز به دسترسی سریع و آسان به اطلاعات تماس و همچنین URL یک وبسایت را داشته باشد و دیگر نیازی نیست وقت خود را برای جستجو در موتورهای جستجوگر و یا تایپ نمودن یک آدرس وب، اطلاعات تماس و … صرف کند و یا بخواهد مشخصات تولید یک کالای خاص را به صورت سریع به دست آورد.
محبوبترین و متداولترین نوع بارکد های دو بعدی QR Barcode است که در واقع مخفف Quick Response code میباشد. همچنین انواع دیگری از بارکد های دو بعدی وجود دارد مانند تگهای مایکروسافت که اگر چه به نظر شبیه QR میباشند اما گاهی اوقات به تکنولوژیهای انحصاری برای خواندن آنها نیاز است؛ البته قابلیت های بیشتری مانند قابلیت رد گیری نیز به برخی از این بارکدهای دو بعدی میتوان افزود.
بر اساس تحقیقات موسسه پژوهشی فورستر در پاییز سال ۲۰۱۳ تنها در حدود ۱ درصد از تمام کاربران تلفن همراه و ۵ درصد از کاربران گوشیهای هوشمند بارکدهای دو بعدی را بر روی گوشیهای خود نصب نمودند. در این گزارش آمده که استفادهکنندگان بیشتر در رده سنی جوان و میانسال و با درآمدهای بالاتر از .در عین حال بر اساس پژوهش سازمان بازاریابی MGH در بالتیمور، در مدت مشابه سال گذشته، یک نقطه اوج ترافیک در استفاده از تکنولوژی QR و بارکد های دو بعدی به ثبت رسیده است که از اوایل امسال ۴٫۵ درصد از این تکنولوژی استفاده میکنند و همچنین ۳۲ درصد از صاحبان گوشیهای هوشمند حداقل یکبار یک QR Barcode را اسکن نمودهاند و همچنین ۷۰ درصد از پرسش شوندگان گفتهاند که میخواهند از این تکنولوژی استفاده نموده و بارکد دو بعدی را اسکن نمایند. بنابراین تکنولوژی بارکد دو بعدی به زودی به امری معمول و لازم برای تمام شرکتها و کمپانیها و اشخاص ارائهدهنده خدمات مختلف تبدیل خواهد شد.متوسط جامعه میباشند که دارای گوشیهای هوشمند اندرویدی یا آیفون هستند.